Παραδοσιακό Φαγητό
  • Δίπλες και ξεροτήγανα, ραντιστά (φακές με ψιλοτριμμένο ζυμάρι και ξύδι)
  • Ντολμάδες (με αμπελόφυλλα, λάχανο ή κολοκυθοανθούς)
  • Κατσίκι γεμιστό με ρύζι, συκωταριά ψιλοκομμένη και μπαχαρικά ("λαμπριανός")

Παραδοσιακές Συνταγές:

1. Πουγγιά

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • ½ κιλό αλεύρι, 3 κουτ. της σούπας λάδι, 1 κουτ. του γλυκού αλάτι, 1 αυγό, χυμό από ένα λεμόνι, λίγο νερό

Γέμιση αλμυρή:

  • Κοπανιστή, 1 αυγό, λίγο νερό, λίγο δυόσμο

Γέμιση γλυκιά:

  • Χλωρή, λίγο κανέλα, λίγο ζάχαρη, λίγο γάλα

Εκτέλεση:

puggiaΤοποθετούμε σε ένα μπωλ τα υλικά της ζύμης, από τα στερεά προς τα ρευστά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει αφράτη ζύμη (όχι πολύ σφιχτή). Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε στην συνέχεια πιέζοντας τα ώστε να γίνουν στρογγυλές πιτούλες.

Τοποθετούμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στη μία πλευρά του κύκλου απλώνοντας την χωρίς αυτή να φτάσει στις άκριες. Κατόπιν διπλώνουμε την πιτούλα και πιέζουμε τις άκριες της ζύμης για να κλείσει και τσιμπάμε τη ζύμη στο ημικύκλιο της για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα φύγει η γέμιση εν'όσο θα τηγανίζεται.

Τις ρίχνουμε στο τηγάνι σε καυτό λάδι για να ψηθούν. Τις γυρνάμε και μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε τοποθετώντας τες σε αποροφητικό χαρτί.

Τέλος, χύνουμε λίγο αστυπαλίτικο μέλι

 

2. Κιτρινοκούλουρα

Υλικά:

  • 10 κιλά αλεύρι, φρέσκια μαγιά (τόση ώστε ν' αντιστοιχεί στα 10 κιλά αλεύρι), 1 ½ κιλό βούτηρο φυτίνη, 3 χλωρές, 2 λίτρα γάλα, 2 γραμμαρια ζαφορά (τριμμένη και διαλυμμένη στο γάλα), αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

kitrinokoulouraΖυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, ξεκινώντας από τα στερεά και λίγο-λίγο προσθέτουμε τα ρευστά.
Πλάθουμε κουλούρια κάνοντας μπαστουνάκια και τα ενώνουμε ώστε να γίνει κυκλάκι στο μέγεθος ενός πιάτου καφέ. Τα τοποθετούμε σε πετσέτες και περιμένουμε ν'ανέβει η ζύμη. Μόλις φουσκώσουν ψήνονται στο χτιστό φούρνο.

Αφού ψηθούν περιμένουμε να κρυώσουν. Πρέπει να ξαναμπούν στον φούρνο για να πάρουν τη μορφή παξιμαδιού, με τη διαφορά ότι ο φούρνος ο χτιστός έχει σβήσει. Η πυρά του κάρβουνου θα φρήζει το κιτρινοκούλουρο για αρκετές ώρες.

Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, παίρνουμε ένα απ΄αυτά το βάζουμε κοντά στο αυτί πιέζοντας το. Αν ο ήχος ικανοποιεί την αίσθηση του αφράτου σπασμένου παξιμαδιού, τότε το κιτρινοκούλουρο είναι έτοιμο. Μόλις κρυώσουν τοποθετούνται σε μεγάλους τενεκέδες και τους κλείνουμε αμέσως. Ετσι διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα.

 

Γαστρονομικά Παραδοσιακά Προϊόντα
  • Πουγκιά" (τυρόπιτα με κοπανιστή και μέλι)
  • Λαμπρόπιτες ( πίτα με αυγό ,χλωρή και ζαφορά που φυτρώνει στα βουνά της Αστυπάλαιας)
  • Κιτρονοκούλουρα (με χλωρή και ζαφορά), λαμπρόπιττες
  • Ξυαλίνα (τύπος γιαουρτιού)
  • Λαδοτύρι, μυζήθρα σε καλαθάκι, "Χλωρή" (τυρί)
  • Γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, σύκο, νεράντζι, περγαμόντο)
  • εκλεκτό μέλι του νησιού με εκπληκτική γεύση και άρωμα από θυμάρι.